Europese Korthaar

Algemeen

EUROPESE KORTHAAR

Land van herkomst: Scandinavie

 

 


  Korte geschiedenis van het ras

Rondom de benaming Europese Korthaar is de afgelopen decennia nogal wat verwarring ontstaan, omdat er tot voor 1982 twee verschillende kortharige kattenrassen waren die beide de naam Europese Korthaar droegen en dezelfde rasstandaard hadden. Het ging hierbij om de Europese Korthaar die op het vasteland van Europa werd gefokt, een ras dat Perzisch bloed in zich draagt en vanf 1982 Britse Korthaar genoemde wordt, en het ras dat in Scandinavie uit kortharige boerenhuiskatten werd ontwikkeld, zonder de invloed van de Perzische langhaar. De Scandinavische Europese Korthaar is de enige kat die deze naam nu nog mag dragen en het ras heeft nu een aparte rasstandaard. Europese Korthaar katten zien erut als gewone huiskatten zoals we die op straat in Europa en de Verenigde Staten tegenkomen. De vachtkleuren mogen alleen de natuurlijke kleuren zijn, wat inhoudt dat ze alleen gefokt worden in de kleuren zwart, rood, blauw en creme, al dan niet met witte aftekeningen of tabbytekening in de vacht en effen wit. Omdat de kat wat gewoontjes oogt te midden van de vele andere, exotischer uitziende kattenrassen is het ras niet bijzonder populair. Europese Korthaarkatten worden bijna uitsluitend in Scandinavie gefokt en daar zijn ze dan ook regelmatig te zien op tentoonstellingen.


  Rasbeschrijving

Kop: de relatief grote kop heeft een enigszins ronde vorm met goed ontwikkelde wangen, maar is zeker niet zo rond als die van de Britse Korthaar.

Ogen: rond en mogen elke kleur hebben die bij de vachtkleur past.

Oren: middelgroot, even lang als de breedte van de basis, een enigszins afgeronde punt, rechtopstaand.

Lichaam: de robuuste Europese Korthaar is zowel qua uiterlijk als qua karakter te vergelijken met gewone gedomesticeerde Europese kortharige katten. De lichaamsbouw en de hele uitstraling van de kat versterken deze indruk alleen maar. De Europese Korthaar is een gespierde kat  van middelgroot tot groot formaat met een ronde en gespierde borst. De sterke poten zijn gemiddeld van lengte en de voetjes zijn rond.

Staart: de staart is vrij dik aan de aanzet en loopt taps toe in een afgeronde punt.

Vacht: de dichte beharing is kort, zacht en glanzend. Ze behoort aaneengesloten te zijn. Een uitstaande vacht is foutief.

Kleur: alle natuurlijke kleuren zijn toegestaan, zoals rood, zwart, creme en blauw, ook effen wit is toegestaan.. De oogkleur correspondeert met de vachtkleur en kan geel, groen of oranje zijn. Bij witte exemplaren zijn blauwe of odd-eyed ogen ook toegestaan.


  Karakter

Omdat het ras ontstaan is uit gewone huiskatten die onderling veel verschillen in karakter laten zien, is het karakter van de Europese Korthaar niet in het kort samen te vatten. We vinden onder de vertegenwoordigers van dit ras katten die zeer aanhankelijk zijn en graag urenlang op schoot liggen, maar er zijn ook die liever buitenshuis op muizenjacht gaan. Tot op zekere hoogte is het karakter erfelijk, u doet er dus goed aan de karakters van beide ouderdieren te bestuderen alvorens u een kitten aanschaft. De meesten zijn echter gezond en sterk en hebben een vriendelijk karakter. Met soortgenoten kunnen ze het prima vinden en ook de omgang met honden is goed te noemen. Ze zijn intelligent, speels en de meesten zijn buitengewoon goed in staat uw huis en hof vrij van muizen te houden.


  Verzorging

De vacht van de Europese Korthaar is eenvoudig te verzorgen. Het is meestal voldoende om de vacht ongeveer eens per week met een varkensharenborstel te borstelen en te kammen met een middelfijne kam. Wanneer de kat verhaart, kan een rubberen borstel of massagehandschoen erg nuttig zijn om de dode en losse haren snel en doeltreffend uit de vacht te verwijderen, maar het nadeel van dit hulpmiddel is dat u hiermee bij verkeerd gebruik ongewild ook de vacht kunt beschadigen. Maak de oren alleen schoon wanneer dit nodig is.